Profile picture for user thomas
Skrevet av
Thomas Kulvik
Publisert
3. juni 2020

Drupal 9 er lansert!

Takket være innsatsen til flere tusen utviklere verden over, ble Drupal 9 offisielt lansert i dag. Og det uten at det involverer hverken dramatikk eller store oppgraderingsprosjekter. Det er mer et levende bevis på at Drupal har blitt modent, enda mer fleksibelt og har fått større fokus på brukervennlighet. 

Ny Media har benyttet Drupal siden 2004 (versjon 4.5). Vi har derfor vært gjennom en lang rekke oppgraderinger til nye hovedversjoner av Drupal. Tradisjonelt har dette vært en omfattende prosess og ofte har det vært mer snakk om en omskriving enn en oppgradering av kundenes løsninger. Årsaken er at både den tekniske arkitekturen og datastrukturen har fått vesentlige omskrivinger fra versjon til versjon. 

Da Drupal 8 ble planlagt, ble det kollektivt besluttet at det var svært viktig å få til en sømløs oppgraderingsvei som ikke krever store omskrivinger av løsningene. Dette har miljøet lyktes svært godt med. Overgangen fra Drupal 8 til Drupal 9 er derfor uproblematisk og ikke mer krevende enn å oppgradere til en ny del-versjon av Drupal 8. Dersom ditt nettsted allerede kjører på Drupal 8.8 eller 8.9, er det også fullt mulig å sørge for at løsningen din er kompatibel med Drupal 9 før du gjennomfører oppgraderingen (takket være verktøy som "Upgrade Status" og "Rector"). Når du har kontrollert at siten din er klar, er selve oppgraderingen til Drupal 9 rett frem og uten komplikasjoner. 

Hvorfor er denne Drupal-versjonen så viktig?

Både for oss som leverandør og for deg som nettstedseier, vil vi ikke lenger få store avbrudd i kundeforholdene våre hvert fjerde år, for å gjøre store tekniske oppgraderinger/endringer. Vi kan nå tilby løpende, kontinuerlige oppgraderinger og holde fokus på det som betyr mest for deg som kunde. Nemlig å lage den beste mulige brukeropplevelsen for dine besøkende. Med en topp moderne arkitektur i bunnen kan vi være kreative og innovative fremfor å måtte ta pauser for å slåss med teknologien. Det betyr at du som kunde/nettstedseier får mer ut av Drupal-plattformen enn noen gang tidligere. Og det i all overskuelig fremtid.

Hva er egentlig nytt i Drupal 9?

Drupal 9 kommer ikke med noen radikale endringer på måten systemet fungerer på. Det er mer en oppgradering av de underliggende tekniske delene av systemet. Altså ikke noe du som redaktør (eller besøkende) legger merke til. I praksis kan man si at Drupal 9 er det samme som siste versjon av Drupal 8, bare med en opprydding av kildekoden. All foreldet kode som ikke lenger er nødvendig er nå fjernet. Av andre konkrete endringer som i alle fall påvirker Drupal-utviklere så kan følgende nevnes: 

  • Drupal 9 bruker Symfony 4 og 5.
  • Drupal-kjernen har fått en opprydning. All legacy-kode er fjernet, inkludert all koden som var tilgjengelig for å støtte Symfony 2. 
  • Den nye utseendemalen Olivero er blitt tilgjengelig.
  • Nye moduler som allerede var tilgjengelig i de siste versjonene av Drupal 8 har blitt forbedret ytterligere. Dette gjelder for eksempel Layout Builder, Content moderation and Workflows, Media og Media library modulene. 

Må jeg oppgradere med en gang? Eventuelt når?

Dersom du har en oppdatert versjon av Drupal 8 med de siste sikkerhetsoppdateringene så er det ingen grunn til å skyndte seg. I og med at Drupal 9 foreløpig ikke inneholder større endringer du kan dra nytte av, hverken som administrator eller nettstedseier, så kan man avvente noen måneder. Det beste er vel å gjennomføre oppgraderingen når det er naturlig, med tanke på drifts- og utviklingsløpet for ditt nettsted. Vi oppfordrer selvsagt til å alltid holde nettstedet ditt så oppdatert som mulig. Både av sikkerhetshensyn og for å unngå å havne for langt bakpå, noe som kan gi en uoversiktlig situasjon med tanke på omfang og potensielle problemer ved neste oppgradering. Lag rutiner, gjør avtaler og sett av tid til oppgraderinger fortløpende!

Merk imidlertid at Drupal 7 og 8 ikke lenger vil være støtte av Drupal-miljøet etter november 2021. Det betyr i praksis at det ikke lenger vil komme feilrettinger eller sikkerhetsoppdateringer til disse versjonene. Du må derfor ha oppgradert i god tid før dette!

Vil det bli tidkrevende/kostbart å oppgradere?

Dersom du har en oppdatert versjon av Drupal 8 i dag, og benytter utviklere som har bygget løsningen din i henhold til "beste praksis", så skal oppgraderingen være rett frem. Er du på en utdatert versjon av Drupal 8 så må det beregnes noe mer tid. Om du benytter Drupal 7, så kan oppgraderingen være omfattende og dermed også kostbar. Ta kontakt så hjelper vi deg med å vurdere dette. 

Vi hjelper deg med å oppgradere eller migrere!

Ny Media bistår deg gjerne med enten oppgradering til Drupal 9, eller migrering av eldre Drupal-versjoner til Drupal 9. Vi har også lang erfaring med å drifte noen av verdens største Drupal-sider i Amazon sitt driftsmiljø (AWS - Amazon Web Services). Dersom du ønsker noen som kan ta hånd om både drift og forvaltning av din løsning i et profesjonelt miljø så er vi klare til å bistå.

Ta kontakt for en uforpliktende samtale og gjennomgang av ditt nettsted. 

Kontakt oss

For våre eksisterende kunder så vil vi selvsagt ta kontakt med samtlige og legge en plan for oppgradering. For de aller fleste av våre kunder så vil oppgraderingen gå sømløst og håndteres som del av SLA-avtalen og/eller forvaltningsavtalen.

Nå er det bare å glede seg til alle de nye modulene og funksjonene som er på vei i fremtidige versjoner av Drupal 9. Det vil komme nye versjoner hver 6. måned, akkurat som det har gjort på Drupal 8. Vi holder dere selvsagt oppdatert underveis.